- BACK -Lymphedema.htmlshapeimage_3_link_0

    Palmbomen in Nederland... De meeste overleven alleen in tropische of subtropische oorden. Toch is het mogelijk dit tropische gevoel naar huis te halen. Verschillende palmbomen overleven de koude Nederlandse winters.

    Een echte uitdaging is het zelf kweken van tropische planten. Het is niet moeilijk. Alles dat nodig is: een kweekkasje, zaden en geduld. Zelf heb ik ondere andere enkele Phoenix canariensis (Canary Island Date Palm), Persea americana (Avocado), Ricinus Communis (Wonderboom), en enkele Yucca’s gekweekt. Hieronder volgen enkele tips voor de hobbyist.


Kweken palmen en yucca’s

    Belangrijk is dat u goede en verse zaden heeft. Laat de zaden enkele dagen weken in water, dat u dagelijks ververst. Maak de zaden goed schoon, zodat er geen schimmels kunnen ontstaan. Het vruchtvlees dient verwijderd te worden.

    Als kweekmedium volstaat stekgrond. Het medium dient doorgaans goed doorlatend te zijn. Het kweken van de zaden kan in een klein kweekkasje. Zaai de zaden zo diep als ze dik zijn. Dus niet te diep. Het medium dient vochtig te zijn, maar niet te nat.

    De zaden hebben geen licht nodig voor ontkieming. Belangrijk zijn een optimale temperatuur (minimaal 20ºC) en vochtigheidsgraad. Ontkieming van palmzaden kan vele maanden duren; meestal verschijnt de wortel of het eerste blad na 4-6 weken. Bij yucca’s gaat dit sneller.

    Na ontkieming dient het plantje in een kleine pot geplant te worden met een goed doorlatende grond, bijvoorbeeld ‘Palmgrond’ of ‘Cocopeat’. Laat het zaadje aan het plantje zitten, het dient voor voedingsstoffen. Bij het planten dient rekening gehouden te worden met het feit dat de wortels vaak de diepte in groeien.

    Wanneer de jonge plantjes binnenshuis ontkiemd zijn, kunnen ze niet meteen in de volle zon geplaatst worden, vanwege kans op verbranding. Laat ze eerst wennen door ze bijvoorbeeld bloot te stellen aan de ochtendzon.

    Niet-winterharde planten worden in de winter naar binnen gehaald. Wanneer ze in het voorjaar weer buiten geplaatst worden, kunnen ze niet meteen in de volle zon of op tochtige plekken geplaatst worden. Winterharde palmen, zoals enkele Trachycarpus spp. (-15 tot -12ºC), enkele Chamaerops  (-12ºC), en enkele Washingtona spp. (-8 tot -6ºC) kunnen buiten blijven, maar kunnen niet tegen vochtige winters. Bescherm de wortels door boomschors of bladeren te plaatsen. Ook kunnen ze ingepakt worden met rietmatten. Yucca’s kunnen 8 - 20 graden vorst verdragen, afhankelijk van het soort, maar dienen zo droog mogelijk te staan.

Reply to: site@heitink.eu

Gemaakt op een Mac